Månadsbrev januari/februari

Hej på er!
Här kommer månadsbrevet för januari/februari. Att det inte kommit ut något i januari beror på att jag väntat in styrelsens möte 29/1 så därför blir det ett månadsbrev för både januari och februari på en gång.

Rikshoppet
Rikshoppet står återigen utan redaktion och vi söker både redaktionsmedlemmar och en ansvarig redaktör. Styrelsen känner att Rikshoppets framtid är oklar och det kommer troligtvis inte utkomma något nummer nu i mars som egentligen är utgivningsmånad. Samtidigt vet vi att det är många som vill att tidningen ska fortsätta landa i era brevlådor och då behöver vi hjälp. Är du intresserad av att ingå i redaktionen, kontakta styrelsen.

Årsstämman
Ja årsstämma kryper allt närmre. Styrelsen har bestämt att vi ska försöka testa med elektronisk röstning på årets stämma för att förhoppningsvis underlätta för rösträknarna samt snabba upp processen. Det vore därför bra om ni i klubbarna ser till att varje ombud har med sig mobil, platta eller dator med webbläsare på. Internet att koppla upp mot kommer vi se till att det finns på plats. Är det så att någon inte kan ordna fram ett verktyg att rösta på är det bra om ni kontaktar styrelsen så fort som möjligt så får vi se över alternativa lösningar.

På stämman är det dags att rösta fram 2017 års styrelse. Har ni förslag på någon som ni tycker skulle passa i styrelsen så skicka det till valberedningen så snart som möjligt.

Även sammankallande till Avelsgruppen och Domarkommittén ska väljas på stämman. Förslag på kandidat till dessa poster skickas till styrelsen.

På stämman ska vi som vanligt lyfta fram och prisa de som varit eldsjälar under året. Har ni någon som ni tycker gör det där extra för klubben/förbundet och som är värd lite uppskattning? Skicka i så fall en motivering till styrelsen om varför just den personen ska få priset Årets Eldsjäl. Av de nomineringar som kommer in kommer det lottas fram tre stycken som får en gåva på stämman.

Domarkurs
Styrelsen har fått in del förfrågningar om dispens att gå domarkursen även om man inte har åldern inne. Vi har nu sett över det beslut som togs när åldersgränsen sattes till 16 år, och där sas samtidigt att inga dispenser kan ges. Vi har haft uppe det för diskussion igen men kommit fram till att det är 16 år som gäller. Det är trots allt ett stort ansvar att vara domare och vi tror att det är lätt att få för mycket press på sig om man går kursen som yngre. Vi vill också trycka på att det är ni klubbar som måste fundera över om en person har tillräckligt med erfarenhet för att skickas iväg på kursen även om åldern finns inne. Att skicka iväg en aspirant som inte har tillräckligt med erfarenhet är att göra aspiranten en stor björntjänst.

Pengar till klubbarna
Förra året var ett riktigt tråkigt år med mycket utbrott av RVHD och inställda tävlingar. Trots detta har förbundet gått mycket bra ekonomiskt och vi vill nu ge tillbaka lite av det till klubbarna. Alla klubbar kommer få ett ekonomiskt bidrag på 3000 kronor insatta på sitt konto inom kort. Pengarna får klubbarna disponera som de vill men vi ser gärna att ni återkommer med en lite rapport om hur ni valde att använda pengarna. Mer information i ett tidgare inlägg på SKHRF Online

Huvudsponsor
I och med att vi har gått in i 2017 har vi bytt huvudsponsor till Agria djurförsäkringar. Det här innebär både bra möjligheter och lite förpliktelser för oss. Exakt vad det innebär kommer det komma ett separat utskick om menvi vill redan nu avslöja lite detaljer:
• De klubbar som arrangerar SM, eller en deltävling i Agriacup kommer få ett ekonomiskt bidrag från Agria
• Agria kommer sponsra med priser till SM och deltävlingarna i Agriacup
• Som medlem i SKHRF kommer vi få en viss procents rabatt på försäkrade kaniner
• Agria ska ha möjlighet att ha monter på våra förbundsarrangemang (SM, Agriacup)

Sista ansökningsdag till SM
Sista ansökningsdag till SM närmar sig och än så länge har vi inte fått in några ansökningar. Som ni kan läsa längre upp kommer den klubb som arrangerar SM förutom förbundets SM-bidrag på 5000 kr få ett mindre ekonomiskt bidrag samt en del sponsorpriser skänkta från Agria. Senast 1/3 vill förbundet ha er ansökan om ni är sugna på att arrangera ett av årets största arrangemang.

Sociala medier
Styrelsen får både nu och då in mail från personer som känner sig uthängda eller kränkta på sociala medier. Vi vill be alla tänka en extra gång på vad man lägger ut även om har ”privata” konton. Saker tar lätt andra proportioner än vad som var meningen från början och det man själv tycker är kul uppskattas inte alltid av mottagaren. Vi skulle även vilja be styrelserna ute i klubbarna att kontinuerligt hålla en dialog med sina egna medlemmar om vad som är okej och vart gränserna går. Förhoppningsvis kan vi tillsammans skapa ett klimat som vi alla trivs med.

I samma veva vill vi be er vara lite källkritiska när ni läser olika saker på sociala medier. Allt man läser är inte sant och även om det är det så finns det oftast minst två olika sidor med olika uppfattning om saken.


Priser

Styrelsen har senaste tiden fått in en del åsikter om klubbars prisbord och om dessa håller värdet eller inte. Styrelsen tror att detta kan vara ett flerdelat problem. Dels att det kanske slarvas en del hos klubbarna med att hålla värdet men även att man sätter likhetstecken mellan priser man uppskattar/vill ha och ett för lågt värde vilket inte blir riktigt rättvist. Kulturen mellan klubbarna och vad man vill ha på prisbordet skiljer sig en del och ibland kan man kanske uppleva att det är väldigt dåligt prisbord för att det inte är den typen av priser man uppskattar. Det är dock viktigt att tänka på att det fortfarande kan hålla värdet för det. Man måste också räkna värdet på allt som delas ut. Dvs om klubben väljer att ge en rosett till den som vinner klassen plus det vanliga välja-från-prisbordet-priset så innebär ju det att värdet på övriga priser kan bli lägre. Vi vill dock poängtera att när man gör ett prisbord är det viktigt at säkerställa att om man delar ut de dyraste priserna ska de hålla 40% av värdet av intäkterna från aktuell klass. 40% är dock ett genomsnittspris vilket innebär att man kan ha priser som är värda både mer och mindre än 40 %. Det här kan vara lätt att missa, och köper man några priser som ligger under värdet samlar man rätt snabbt ihop till priser som ska ligga högre i värde. På Skuttli anges alltid en genomsnittssumma baserat på startavgifterna och hur mycket priser som ska delas ut vilket kan vara ett bra riktvärde för ett pris.

Ett exempel. Du har 26 starter i en klass och en startavgift på 25 kr. Du får då in 650 kr varav 260 kr ska gå till priser. Delar du det på hur många som är prisberättigade så ska varje pris vara värt 43,50 kr. Köper man då två priser som är värda 40 kr måste man se till att något annat pris är värt 50 kr. Har man mycket starter och hela tiden ligger på den undre gränsen för vad ett pris ska vara värt plockar det rätt snabbt ihop och blir en totalsumma som inte håller 40%. Om klubben väljer att dela ut pris till den som kommer precis utanför så betyder det att varje pris istället ska vara värt 37 kronor.

Till sist vill vi förtydliga att cuppriser inte räknas in i det vanliga prisbordet. Det finns inget skrivet om hur mycket ett cuppris ska vara värt så det avgör klubben själv, men däremot får man inte ta av det procenten som ska vara på prisbordet och lägga på cuppriser istället.

Certifikat
För att värna lite om miljön och även underlätta för vår protokollgranskare kommer vi från och med 2017 inte skicka ut alla cert i pappersform längre. När de är godkända kommer man själv kunna skriva ut dem via Skuttli om man vill ha dem. Har man inte tillgång till skrivare och absolut vill ha dem i pappersform kan man höra av sig till protokollgranskaren och få dem skickade.

Datum att hålla koll på:
1/3 Sista ansökningsdag för SM i krok och höjd 2017
8-9/4 Årsstämman och Stämmantävlingen (stämman 8/4) Årsta, arrangör ULKH
13-14/5 SM i rak och längd Hallstahammar, arrangör MKH
25-28/5 Domarkurs Iggesund, arrangör Hälsinge KH
17-18/6 Agriacup (Agria 17:e). Österjörn, arrangör ACKH
15-16/7 Agriacup (Agria 15:e) Falsterbo, arrangör SKH
29-30/7 Agriacup (Agria 29:e) Hudiksvall arrangör HäKH

Bra adresser:
SKHRFonline – http://online.skhrf.com
Styrelsen – styrelsen@skhrf.com
Kansliet – kansliet@skhrf.com
Domarkomittén – DK@skhrf.com
Avelsgruppen – AG@skhrf.com
Valberedningen – VB@skhrf.com
Kaninregistret – KR@skhrf.com
Protokollfrågor – protokoll@skhrf.com
Rikshoppet – rikshoppet@skhrf.com

agria_djurforsakring_800