TBT – Tillbakablick i Rikshoppet

tbt_banner

Ur Rikshoppet nr 1 Februari 2004

Domare – Ge mig kritik!!!

Nu tänker jag ställa en fråga till alla Er domare runt om i Sverige…

Ger du ALLTID, oavsett förare, den kritik som skulle behövas???

Jag skulle nog svdomarkaninara att de flesta inte alltid gör det. Tyvärr… Vad det beror på kan ingen annan än just Du som domare svara på. Kanske ser man upp till den som är på banan då denne har ett eller flera SM-guld i bakfickan? Är det kanske en nära kompis som man inte riktigt vågar kritisera? Är det en av dina egna kaniners uppfödare? Är föraren kanske äldre än dig? Eller så är det helt enkelt av någon annan anledning.

Ingen av oss kaninhoppare är hel och hållet exemplariska. Många av oss gör fel då och då. Ibland är vi medvetna om dessa fel, men många gånger märker vi inte ens av dessa små fel som kommer krypande.

För att jag som förare ska få en chans att utvecklas, och för att min kanin skall trivas på andra sidan kopplet så krävs det att jag blir påmind om de misstag jag begår.

Min åsikt är att domaren är ytterst ansvarig för den kaninhantering som sker i den klass man dömer. Har jag gjort ett fel som jag inte blir tillsagd om så ges jag ju heller ingen chans att rätta till mina fel och brister, eller inte ens bli medveten om dem. Jag anser också att samtliga domare som finns på tävlingsplatsen gemensamt är ansvarig för all kaninhantering som sker utanför banan. För även på framhoppningen kan jag göra ett eller flera fel som jag själv inte märker.

Jag har olika saker jag behöver ”fixa till”. med en av mina kaniner så åker koppelhållande hand framför kaninen allt som oftast. Med en annan kanin så hamnar jag ibland framför. Med den tredje så blir jag lätt stressad och vill gå på honom lite för mycket ibland. Dessa saker är jag medveten om tack vare de domare som säger till. Kanhända att det finns fler saker jag behöver rätta till, men det är inget jag har fått höra.

Så nu ber jag Er domare så snällt… Fortsätt att påminna mig om min hand, att hålla mig långt bakom min kanin och att lugna ner mig en aning, för jag glömmer det så lätt när jag är nervös. Jag uppskattar det verkligen!! Och finns det fler saker jag borde veta om i min kaninhantering, tveka inte att tala om det för mig.

Har du något att kritisera, så gör det på det sätt som känns bäst för Dig. Tala om det direkt när det händer! Dra fram mig till domarbordet! Eller prata med mig efter avslutad klass!

Och Du… Ge mig gärna positiva kommentarer om min kaninhantering. Och när du kritiserar, kom gärna med tips på hur jag lättast kan arbeta bort mina brister.

Slutligen skulle jag vilja säga att jag misstänker att de flesta förare håller med mig om att vi verkligen uppskattar att bli tillrättavisade. Vi vill ju ges en chans att göra rätt för oss på och utanför banan. Så säg till mina kompisar också… Alla kompisar! I hela förbundet!

För vi vill alla bli de bästa förare vi kan bli, och det kan endast Du DOMARE hjälpa oss att bli!!!!!

Tack för din hjälp!

Ps. Du behöver inte sitta vid domarbordet för att säga till mig om misstag som begicks på banan. Domaren ser inte alltid allt… Säg då gärna till mig efter avslutat lopp.

 

Av Karolina Lager

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *